Stadsbrand

De familie van Heek kan gezien worden als de grondlegger van de Enschedese textielindustrie. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw begon deze fabrikantenfamilie, afkomstig van een simpele boerderij in Delden, haar enorme expansie. Het huwelijk van Hendrik Jan van Heek met de vermogende Enschedese fabrikantendochter Engelbertha Lasonder in 1778 wordt traditioneel als startpunt aangegeven.

Kort na het huwelijk werd door H.J. van Heek een linnenindustrie opgestart te Enschede. Door vererving kwam het naastgelegen bedrijf van Lasonder omstreeks 1810 terecht bij de familie van Heek. H.J. van Heek, en in het bijzonder zijn zonen Gerrit Jan en Helmich richtten de firma H.J. van Heek & Zonen op. Helmich van Heek kreeg een dochter Maria Geertruid van Heek.

Maria Geertruid van Heek werd geboren op 20 augustus 1820 te Enschede. Ze trouwde op 1 juli 1841 met de fabrikant Abraham Ledeboer. Het echtpaar kreeg vijf kinderen; Abraham, Helmich, Herman Arnold, Jan Berend en Maria Geertruid. De kinderen zouden hun vader niet lang kennen, A. Ledeboer overleed op 2 juli 1850. Hij werd slechts 33 jaar oud.

Bij de Enschedese stadsbrand van 7 mei 1862 brandde het huis van M.G. van Heek geheel af. De inboedel had ze verzekerd voor een bedrag van ƒ 3000,-. Over de stadsbrand schreef ze een brief naar haar oudste zoon Abraham. M.G. van Heek overleed op 25 april 1895 te Enschede, ze werd 74 jaar oud.

Tekstbron voor het luisterstuk: De oudste zoon van M.G. van Heek; Abraham, bevond zich tijdens de Enschedese stadsbrand in Engeland. Zijn moeder brengi hem per brief, op de hoogte van de ramp. Archiefstichting Edwina van Heek, Brief afkomstig van Marie Geertruid Ledeboer van Heek. PR0463

Afbeelding: Gezicht op een gedeelte van Enschede na de brand van 1862. Links het stadhuis, midden de voorgevel met torentjes van de R.K. St.Jacobuskerk, rechts de toren van de Grote Kerk. Gezien vanaf de Zuiderhagen. L.J. Bruna (1822-1906). Oudheidkamer Twente 

Naam Grootte Type Laatst gewijzigd
MP3 bestand Maria Geertruid van Heek 1 2 MB MP3 bestand 29 apr 2012, 23:28