Stadsbrand

In de Tubantia van 5 mei 1937 is een interview met dhr. L. Husken geplaatst. Hij vertelt hierin erg gedetailleerd over zijn ervaringen tijdens de Enschedese stadsbrand. De enige informatie die het artikel vermeld over deze persoon was zijn leeftijd; 88 jaar in 1937, en de naam van zijn oudere broer; Herman. 

In het burgerregister staan geen gegevens over een L. Husken die rond 1849 geboren zou moeten zijn. Via zijn broer Herman is het gezin Husken wel te vinden. Herman Husken heeft een jongere broer wiens naam echter niet met een L begon, maar Albertus luidt. Deze Albertus Husken is geboren op 15 augustus 1849 en overleden op 21 februari 1939. Het is goed mogelijk dat met de letter L. in het artikel van de Tubantia een bijnaam of roepnaam bedoelt wordt (allicht Lambertus). Met redelijke zekerheid kunnen we zeggen dat L. Husken en Albertus Husken dezelfde persoon is. 

Albertus Husken werd geboren op 15 augustus 1849 te Lonneker. Zijn vader was fabrieksarbeider van beroep. A. Husken trouwde op 29 januari 1875 met Johanna Witbroek. Het echtpaar kreeg drie kinderen die binnen een jaar overleden. Zes kinderen bereikten volwassenheid; Bertha Maria, Hendrikus Bernardus, Bernardus Franciscus, Adelbertus Marinus, Johannes Marinus en Marinus Gregorius.

Tijdens de Enschedese stadsbrand van 7 mei 1862 was A. Husken in de Kalanderstraat. De brand was hier ontstaan en A. Husken hielp de brandweerlieden die daar aan het blussen waren. Toen de brand zich over de stad verspreide ging A. Husken naar de Oldenzaalsestraat waar hij het spektakel met zijn broer aanschouwde. 

A. Husken overleed op 21 februari 1939 te Enschede.PR0463

Tekstbron voor het luisterstuk: Tubantia van 5 mei 1937

Afbeelding: Gezicht op de ruïnes van de N.H.Kerk en een aantal huizen te Enschede, na de brand van 1862. Links steekt de gevel van de R.K.Kerk aan de markt boven de muren uit.Anoniem, copie naar L.J.Bruna. Oudheidkamer Twente

Naam Grootte Type Laatst gewijzigd
MP3 bestand Albertus Husken 2 950 KB MP3 bestand 01 mei 2012, 14:45