Stadsbrand

Anna Catharina Blijdenstein werd geboren op 25 maart 1837 te Enschede. Haar vader was advocaat en notaris van beroep. Hij vestigde het bankierskantoor B.W. Blijdenstein Jr. te Enschede, en in Amsterdam de Twentse Bankvereeniging. In het buitenland was ook actief. In Londen richtte hij het kantoor B.W. Blijdenstein & Co. op.

A.C. Blijdenstein trouwde op 23 augustus 1861 met de fabrikant Nicolaas Hermanus ter Kuile. Het gezin vestigde zich in de Hofstraat te Enschede. Uit het huwelijk werden zeven kinderen geboren; Cornelia Wilhelmina, Benjamin Jan, Harry, Nicolaas Herman, Herman Willem, de tweeling Anna Catharina en Henriette Everharda. Hun laatste dochter Henriette Everharda werd slechts één maand oud.

Op het moment dat op 7 mei 1862 de grote stadsbrand uitbreekt, bevind A.C. Blijdenstein zich in het centrum van Enschede. Ze had net koffie gedronken en liep via ’t Hofje naar huis. Onderweg merkte ze al snel dat er brand was. Na snel wat spullen bij elkaar gezocht te hebben, vluchtte ze naar ‘de Es’. 

A.C. Blijdenstein overleed op 21 augustus 1899 in Bern, Zwitserland. Zij was toen 62 jaar oud.SCH097 2

Tekstbron voor het luisterstuk: Vlak na de stadsbrand schrijft A.C. Blijdenstein een brief die vermoedelijk is gericht aan haar broer Wim in Londen.HCO, Inventaris van de archieven van Van Heek & Co 1817-1968, toegangnr. 166, inv.nr. 3948.

Afbeelding: Gezicht op de ruines van het afgebrande Enschede,bij zons- opgang,in oostelijke richting.Op voorgrond de puinhopen van een fabriek,met verwrongen machineonderdelen;rechts de toren van de Grote Kerk,links de voorgevel met vier spitsjes van de R.K.kerk op de Markt. Valkenburg, H. (1826-1896). Oudheidkamer Twente.

Naam Grootte Type Laatst gewijzigd
MP3 bestand Anna Catharina Blijdenstein 2 3 MB MP3 bestand 29 apr 2012, 23:41