Stadsbrand

Meijer Frankenhuis werd geboren op 1 januari 1828 te Haaksbergen. Het beroep van zijn vader is onbekend. M. Frankenhuis was werkzaam als koopman. Hij trouwde op 26 maart 1851 met Hester van Gelder in de gemeente Aalten. Het echtpaar verhuisde naar Lochem en kreeg drie kinderen aldaar; Mietjen, Amalia en Lion.

Tijdens de Enschedese stadsbrand van 7 mei 1862, was het gezin Frankenhuis nog steeds woonachtig te Lochem. Ze boden in deze periode onderdak aan een slachtoffer van deze ramp. Op 28 november 1868 overleed de eerste vrouw van M. Frankenhuis te Enschede. Ze werd 41 jaar oud.

M. Frankenhuis hertrouwde een jaar later met Friedrika Fuldauer. Het huwelijk werd op 14 oktober 1869 voltrokken in de gemeente Wisch. Met zijn tweede vrouw kreeg M. Frankenhuis een dochter; Sophia. Tragisch is om te vermelden hoe deze dochter om het leven zou komen. Ze stierf op 22 mei 1944 als gevolg van de Holocaust te Auschwitz. Het tweede huwelijk van M. Frankenhuis eindigde toen F. Fuldauer op 2 november 1884 overleed. Net als zijn eerste vrouw, overleed ook zijn tweede vrouw rond haar veertigste levensjaar, ze werd 43.

Wederom bleef M. Frankenhuis niet lang ongetrouwd. Op 30 juli 1885 huwde hij te Almelo zijn derde vrouw; Jetje Meijer Sanders. Zij was afkomstig uit Gouda. M. Frankenhuis overleed waarschijnlijk op 8 mei 1905. Zijn overlijdensakte bevat geen inventaris- of aktenummer, enkel een datum.Brief Meijer Frankenhuis

Tekstbron voor luisterstuk en afbeelding: Stadsarchief Enschede, Commissie van onderstand voor de noodlijdenden door de brand van 7 mei 1862, inv. nr. 2903.